Лъжичка на седмица

Цифри и статистики напомнят постоянно и абстрактно резултатът от собственото ни консуматорство. Поглеждаме ги за секунди виновно и продължаваме без замисляне скролването към поредния “тренд на деня” , но рядко успяваме да сравним числото с негов физически еквивалент. Морето от “пластмасова информация” ни е заляло, данните си остават разказани институционално, сухо и учебникарски, а влиянието върху човешкото тяло е обект на още бъдещи анализи.

Фактите от проучванията до момента сочат, че всяка седмица човек поглъща 5 грама микропластмаса чрез храната, водата и въздуха, който диша в зависимост от навиците за консумация. Без значение дали става дума за морска, чешмяна или бутилирана вода, пластмасовите частици са в нея и са част от нашето ежедневие. Но колко всъщност са 5 грама пластмаса, погледнато в перспектива?

Влиянието върху телата ни до голяма степен е съпроводено от собствените навици за консуматорство и начин на хранене. Логично всеки може да заключи, че изяждането на пояс не е най-здравословното нещо, което индивида може да направи в живота си. В конкретика, пиенето от пластмасови бутилки на каквато и да е течност, отвежда тези 1700 частици седмично до червата, те влияят негативно върху флората, като в дългосрочен план, причиняват инфекции и стомашни заболявания – гастрит и язви.

Микропластамсата, поради размера си може да се озове в кръвта и логично след това в черния дроб, като ще затрудни работата му. След десетилетия от подобна консумация в пластмасови изделия, съчетано с отслабващия ни организъм,черния дроб ще спре да работи в пъти по-скоро в сравнение с човек, избягващ продукти, опаковани и държани в петролни опаковки. Засегнатите клетки на микрониво от пластмасата умират три-пъти по-бързо, правейки паралел със здрави такива. Имунните клетки “атакуват” чуждото полимерно тяло, биват увредени непоправимо, в следствие на което води до възпаление в организма. 

Следва да се обобщи, че индивидуалната информираност е ключова при решаването на проблема с потреблението на пластмаса, но в днешно време критичността към данните и статистиките трябва да е изключително висока, тъй като често и паразитно грешна информация се разпространява скоростно, като изгражда неверни мнения и позиции, а това поляризира обществото напразно. Осъзнаването проблема с микроскопичната пластмаса и присъствието й в организмите е фундаменталната първа стъпка за редуцирането на въглеродния отпечатък върху природата. С малки стъпки към по-добра среда.