Поръчай чаша столична вода

Горещите летни дни едва започнаха и не бива да забравяме да пием вода. Защо да не им се насладим по устойчив начин, с чаша вкусна Софийска вода, в любимите ни заведения?

Новата инициатива „Вода без опаковка“ на Софийска вода ни подканва да си поръчваме чешмяна вода в любими заведения в София и така да намалим ползването на пластмаса за еднократна употреба.

Чешмяната вода в София е с отлични качества и напълно безопасна за ежедневна употреба. Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, които снабдяват града с над 5400 л вода на секунда. Пречистената вода преминава през над 10 000 анализа за качество по над 50 индикатора за контрол на състава ѝ на месец.  Само за 2021 г. лабораторията на „Софийска вода“ е взела над 9000 проби от целия й път, върху които е направила 150 000 анализа. Всички тестове показват, че софийската чешмяната вода отговаря напълно и дори надхвърля изискванията за качество на питейната вода.  

Така когато си налеем чаша чешмяна вода или поръчаме в любимо заведение ще отпием вкусна, чиста и свежа планинска вода. Именно заради високопланинския си произход водата в София се отличава с неутрално pH, оптимално за нашето здраве. 

Всеки път, когато поръчаме или си налеем чешмяна вода вместо бутилиране, елиминираме от ежедневната си употреба поне малко количество пластмаса. Пластмасата за еднократна употреба е не само огромен замърсител в природата, но е и отрова за организма ни. Повече за вредата от пластмасата за човешкото тяло можеш да прочетеш в статията “Химикали в пластмасовите опаковки”.

Кои заведения ни предлагат чешмяна вода? На дигиталната карта на чешмите и заведенията в София, създадена заедно със Чешмите на България и СОФИЯПЛАН, ще намерите всички 30 заведения, които предлагат услугата. Сред тях са любими места като Gelato & Latte, Зоя, Mangia Van, Фабрика ДЪГА, Crazy Diamond, The Little Things и много други.

Всяко заведение, което иска да участва в инициативата, може да поръча своя стикер и кани за вода на Фейсбук и Инстаграм страниците на Софийска вода и да се отбележи на картата на StolichnaH2O. 

Горещите летни дни едва започнаха и не бива да забравяме да пием вода. Защо да не им се насладим по устойчив начин, с чаша вкусна Софийска вода, в любимите ни заведения?

По-доброто бъдеще, с по-малко пластмаса, е възможно, когато правим съзнателни избори.